Bij het lassen van metalen materialen komt lasrook vrij. Lasrook bestaat uit kleine metaaldeeltjes en gassen die vrijkomen bij het smelten van het metaal. Deze lasrook is niet alleen ongezond om in te ademen, maar kan ook ontvlambaar zijn. Het is daarom belangrijk om de lasrook af te zuigen en te filteren. In deze blog bespreken we waarom lasrook afzuiging belangrijk is en hoe het werkt.

Waarom is lasrook afzuiging belangrijk?

Lasrook is een potentieel gevaarlijke stof. Het inademen van lasrook kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals astma, bronchitis en longkanker. Het is daarom belangrijk om lasrook af te zuigen en te filteren voordat het de lucht in gaat. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde werkomgeving, maar ook voor een veilige werkplek. In sommige gevallen is lasrook zelfs explosief, wat nog een extra reden is om deze stof af te zuigen en te filteren.

Hoe werkt lasrook afzuiging?

Lasrook afzuiging is een proces waarbij de lasrook wordt opgevangen en gefilterd voordat het de lucht in gaat. Dit gebeurt meestal met behulp van een afzuigarm die de lasrook opvangt en naar een filterunit leidt. In deze filterunit wordt de lasrook gefilterd en worden de schadelijke stoffen eruit gehaald. Vervolgens wordt de schone lucht terug de werkruimte in geblazen.

Er zijn verschillende soorten lasrook afzuigingssystemen beschikbaar, afhankelijk van de grootte van de werkruimte en de hoeveelheid laswerk die wordt uitgevoerd. Sommige afzuigsystemen zijn mobiel door middel van een railsysteem en kunnen worden verplaatst naar de plek waar het lassen plaatsvindt, terwijl andere systemen stationair zijn en worden geïnstalleerd in de werkruimte.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een lasrook afzuigingssysteem?

Bij het kiezen van een lasrook afzuigingssysteem zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste factoren is de grootte van de werkruimte. Hoe groter de ruimte, hoe krachtiger het afzuigsysteem moet zijn om alle lasrook af te zuigen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid laswerk die wordt uitgevoerd. Hoe meer laswerk, hoe meer lasrook er wordt geproduceerd en hoe krachtiger het afzuigsysteem moet zijn.

afzuiging lasrook