Je hebt het vast wel een keer voorbij zien komen: het FSC-keurmerk. Het witte logo met daarop een groene boom, meestal staat het afgebeeld op houten producten in een bouwmarkt of een tuinmeubelcentrum. Heel vaak wordt zo’n product aangeschaft, maar ben je er wel van bewust wat dit kenmerk inhoudt?

Forest stewardship council

FSC (Forest Stewardship Council) is een internationaal non-profit bedrijf dat zich inzet voor duurzame bosbouw. Dit klinkt eigenlijk minder ingewikkeld dan dat het is. Wanneer de FSC bossen onderhouden, gebeurt dit namelijk op een maatschappelijk verantwoorde manier. Dit wil eigenlijk zeggen dat er rekening wordt gehouden met ecologische, sociale en economische aspecten. Hierdoor zijn er een stuk minder nadelige gevolgen voor het milieu, de bossen en dieren die er leven. Zij zien erop toe dat er in beschermde gebieden geen hout gekapt wordt. In gebieden waar wel gekapt mag worden (FSC-gecertificeerde bossen) dienen alle partijen, van bosbeheerder tot retailer, zich te houden aan strenge kwaliteitseisen.

Voordelen van FSC

Ongeveer 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door ontbossing. De CO₂ die in de loop van tientallen, honderden jaren door bossen is opgenomen komt dan vrij. FSC-bosbeheer voorkomt die uitstoot, het bossysteem blijft intact en kan doorgaan met CO₂ opnemen. Als FSC-gecertificeerd hout wordt toegepast, dan blijft de door de boom opgenomen CO₂ ook grotendeels vastgelegd in het product of het gebouw gedurende de gebruiksduur.

FSC Steunen

Door het kopen van producten met het FSC label draag je eigenlijk al direct bij aan de bescherming van bossen wereldwijd en daarbij ook aan een leefbare omgeving voor mens en dier. Op deze manier zorgen we ervoor dat bossen behouden blijven en dat is natuurlijk belangrijk. Iedereen wil toch eigenlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van de verschillende bossen, alsmede van hout en papier dat deze bossen met zich meebrengt.

FSC certificaat

FSC gecertificeerd hout biedt dus vele voordelen voor het milieu en andere aspecten. Wil je als bedrijf ook meehelpen aan het milieu en alle andere aspecten? Ga dan voor een FSC certificaat en je zal gelijk bijdragen aan een milieu.