Perslucht is samengeperste omgevingslucht dat gebruikt wordt voor het bedienen van onderdelen die met beweging of kracht werken. De lucht wordt door een compressor samen geperst tot een bepaalde druk. De perslucht die compressoren produceren kan worden gezien als een soort energie, die weer gebruikt kan worden voor het aandrijven van verschillende onderdelen. De geproduceerde perslucht wordt opgeslagen in daarvoor bestemde drukvaten.

Perslucht compressor

Voor het produceren van perslucht zijn een aantal verschillende compressietechnieken. Voor deze technieken zijn verschillende compressoren nodig. De meest gebruikelijke compressoren zijn de schroefcompressor en de zuigercompressor. Deze compressoren werken met een elektromotor die beide aanstuurt.

Wanneer perslucht toepassen?

Perslucht wordt gebruikt bij machines waarbij beweging voorkomt. Hierbij kun je denken aan pneumatische cilinders en ventielen. Perslucht komt hierdoor ook vaak voor op werkplaatsen. Perslucht kan ook worden ingezet als ademlucht. Denk hierbij aan beademing in het ziekenhuis en de lucht in luchtflessen van duikers. Ook voor het verpakken en verplaatsen van producten kan perslucht gebruikt worden.

Kosten van perslucht

Bij de kosten van perslucht moet vooral worden gekeken naar het energieverbruik. Perslucht verbruikt veel energie, waardoor de kosten hoger dan verwacht kunnen uitvallen dan verwacht. Hierbij kan gerekend worden dat de aanschaf ongeveer 10% van de totale kosten zal zijn. 20% zal als onderhoud kunnen worden geschat en de overige 70% zullen kosten aan het energieverbruik zijn.

Energie besparen op perslucht

Doordat het energieverbruik de grootste kostenpost van perslucht is, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Er kan bespaard worden op de energie kosten door de druk van de perslucht te verlagen, alles goed te meten en te monitoren en tijdig de lekkages te verhelpen. Lekkages zorgen voor een hoger energie verbruik waardoor de kosten hoger zullen zijn dan gewenst. Test dus tijdig op lekkages en verhelp ze waar nodig.