Ben je langdurig ziek of tijdelijk afgekeurd geweest? Dan moet je na verloop van tijd re-integreren op de werkvloer. Je kunt namelijk niet zomaar op volledig tempo weer aan het werk. Vanaf dat moment zijn verschillende opties beschikbaar. Eén van de mogelijkheden is een tweede spoortraject voor werknemers. Dit verschilt in meerdere opzichten van het eerste spoortraject, waar je van op de hoogte moet zijn voordat je hiermee begint. Daarnaast zijn er meerdere doelgroepen terug te vinden onder werknemers. Maar voor welke doelgroep is dan het tweede spoortraject van belang?

Wat is het tweede spoortraject voor werknemers?

Bij een tweede spoortraject voor werknemers ga je niet aan de slag bij de werkgever waar je werkte voordat je langdurig ziek werd, maar start je het re-integratietraject bij een nieuwe werkgever. Dit kan bijvoorbeeld in hetzelfde vakgebied zijn, maar ook een geheel nieuwe carrière zijn. Wanneer je een bedrijfsongeval hebt gehad kun je immers niet altijd meer dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Door dan bij een ander bedrijf een ander vak te beoefenen weet je zeker dat je het weer volhoudt en niet snel weer in de ziektewet komt. Als jij dus onder deze doelgroep valt, zul je via dit traject toch weer aan het werk kunnen en hoef je niet meer thuis te zitten.

De beschikbare instructies voor burn-out herstel instellen

Eén van de oorzaken van het langdurige ziektebeeld is het hebben van een burn-out. De vermoeidheid die hiermee gepaard gaat en de extra stress die dit op kan leveren, zorgt ervoor dat je uiteindelijk niet meer aan het werk kunt. Als je merkt dat er symptomen zijn of wanneer je ziet dat een collega hier last van heeft, is het goed om te kijken naar beschikbare instructies voor burn-out herstel. Het is namelijk niet alleen goed om het roer om te gooien, maar ook om aan een goed herstel te werken. De beschikbare instructies voor burn-out herstel zal jou dan kunnen helpen om sneller de re-integratie in te stappen en jouw nieuwe werkzaamheden aan te gaan.

Geef handvatten aan jouw werknemers

Zowel de beschikbare instructies voor burn-out herstel als hulp bij één van de andere problemen die je hebt, zorgen ervoor dat jij weer aan het werk kunt. De re-integratie die je dan voor ogen hebt, kan beginnen. Je voorkomt hiermee dat de uitkering stopt en je geen inkomen meer hebt, tegelijkertijd kan je aan de hand van jouw vaardigheden en kwaliteiten met een nieuwe baan beginnen. Iedere werknemer komt zo weer op zijn plek op de werkvloer en jij kunt weer voldoening halen uit het werk dat je iedere dag uitvoert. Voor bedrijven geldt dat er minder ziekteverzuim is en de openstaande functies opgevuld blijven met de nieuwe krachten die op de werkvloer komen.