Als je de leiding hebt over een groep, ben je altijd op zoek naar de beste samenstelling van de groep. Een team waarin iedereen een goede band heeft met elkaar en waarin mensen complementair zijn aan elkaar skills is dan ook de droom van iedere leidinggevende. Maar hoe zorg je daarvoor? En hoe kan je makkelijk de skills van je werknemers bijhouden?

Talentenpool

Talenten zijn er in alle soorten en maten. Ben jij op zoek naar iemand die de juiste skills heeft voor een project/vacature/stage? Dan zoek je vaak naar iemand die al de nodige skills heeft ontwikkeld. Toch is het soms fijn om een ‘ruwe diamant’ te nemen. Iemand die jij nog kan vormen naar de juiste persoon voor de job. Een handige tool hierbij is het bijhouden van competenties. Zo kan er het talent van iemand goed in kaart worden gebracht.

Een overzichtelijke plek waar ontdekken, inzetten en ontwikkelen voorop staan en dit samenkomt in een opleidingsplan, kan voor de meeste ondernemingen een handig hulpmiddel zijn om te kijken naar de invulling van de staf.

Meeting

Poppetje op de juiste plaats zetten

Om een succesvolle (sorry PSV’ers en Feyenoorders) directeur te quote: “Het gaat om de poppetjes op de juiste plaats zetten.”, aldus Marc Overmars. Nou zal een medewerker van de HR-afdeling best een goede rechtsback zijn, maar wat wij hiermee bedoelen is dat we adviseren om intern te solliciteren voor functies. Je hebt op niemand beter zicht van het talent en de skills die diegene heeft, als van een medewerker.

Ben ook niet bang om je medewerkers eens naar hun ambities te vragen. Dit hoeft niet een stoffige vraag te zijn als: “Waar zie jij jezelf over x-aantal jaar?”, maar kan ook iets zijn als: “Wat zou binnen ons bedrijf echt een (droom)functie voor jou zijn?”. Blijf op de hoogte van je werknemers en kijk waar ze het beste tot hun recht komen om het maximale uit ze te halen. Strategisch talent management, noemen we dat. Tot slot nog een tip van ons. Luisteren!!! Vang op wat je werknemers echt denken en help ze. Mensen die goed in hun vel zitten presteren een stuk beter dan iemand die half overspannen op de werkvloer rondloopt.