Financiële vrijheid: tien tips om het te bereiken

Aan het eind van de maand geen stress meer over rekeningen, salaris of andere problemen met geld? Het klinkt als een sprookje, maar het is makkelijker dan je denkt. NederlandZakelijk geeft tien tips waarmee jij financiële vrijheid kan bereiken.

1. Begin je reis naar financiële vrijheid

Om je reis naar financiële vrijheid te beginnen is de eerste stap de belangrijkste: beslis voor jezelf dat je er echt voor wil gaan. Stel je doelen vast, schrijf ze op, houd ze in je achterhoofd; als je er niet volledig voor wil gaan, zal het een heel moeilijk proces hebben. Heb geduld, rijk wordt je niet in één dag, het is een proces van meerdere jaren.

2. Kijk kritisch naar je inkomsten en uitgaven

Om financieel vrij te worden, is overzicht een heel belangrijke pijler. Kijk kristisch naar je salarisstrookje, je inkomsten en uitgaven. Geef je elke maand net te veel uit aan boodschappen of schaf je onnodig spullen aan bij winkels als de Action? Dat kan al het verschil maken in je mindset. Het is misschien even werk om een goed overzicht te creëren, maar het kan je ontzettend veel geld besparen.

3. Bedenk wat je echt belangrijk vindt

Je wil dus financieel vrij worden? Met een normaal inkomen zul je dan dingen moeten laten vallen. Geen dure vakanties of kleren meer, helaas. Het is dus goed om bij jezelf na te gaan of je echt de discipline hebt om volledig voor financiële vrijheid te gaan, of dat je toch zodanig van je luxegoederen geniet dat je het niet wilt laten vallen.

4. Begin met investeren

‘Beleggen is net gokken’, is een term die je regelmatig hoort. Terwijl dat helemaal niet zo is, zo lang je het maar slim aanpakt! Historisch gezien bieden aandelen, ETF’s en indexfondsen de meeste garantie op vermogensgroei. Twijfel dus niet en begin vandaag nog!

Lees de belangrijkste beleggingstips van Warren Buffett.

5. Begin zo vroeg mogelijk aan je reis naar financiële vrijheid

Albert Einstein noemde samengestelde interest het 8e wereldwonder, en zo’n slimme man doet dat natuurlijk niet voor niets. Het houdt in dat je rente op rente krijgt. Een klein voorbeeldje: je investeert vandaag 100 euro en je weet dat je een jaarlijks rendement van 5% hebt. Dan heb je volgend jaar 105 euro, maar over 10 jaar heb je 163,- euro. Zonder er ook maar iets voor te doen!

Het valt dus wel te begrijpen dat vroeg beginnen met investeren loont, puur door het ‘8e wereldwonder’ samengestelde interest. Houd je 100 euro 50 jaar aan? Dan beschik je over 1147,- euro, zonder er ook maar een sikkepit voor te doen. Tuurlijk heb je die garantie niet, maar het historische rendement van aandelen moet voldoende houvast bieden.

Warren Buffet, dollar, geld

6. Ga voor ‘side hustles’

Een uit Amerika overgewaaid begrip is side hustles. Dit houdt in dat je naast je dagelijks beroep bezig bent met het genereren van inkomsten. Hoe je dat doet? Kan op allerlei manieren. Van het verkopen van tweedehandsspullen op Marktplaats of Bol.com tot het bezorgen van maaltijden, bardiensten in kroegen of het schrijven/plaatsen van content.

7. Houd in je achterhoofd: de zon gaat niet altijd op

De weg naar financiële vrijheid is er altijd een met horten en stoten. Er zullen momenten komen dat je denkt: ‘Waar doe ik het allemaal voor?’, maar dat is juist het doel dat je bij stap 1 voor jezelf hebt bepaald. Je eindstreep moet het doel zijn, juist bij momenten dat het allemaal niet even lekker loopt.

8. Blijf investeren in financiële vrijheid

Een van de belangrijkste stappen was stap 4, maar eigenlijk borduurt stap 8 verder op deze. Het belangrijkste aan investeren is namelijk dat je het constant blijft doen. Bepaal een maandelijks bedrag wat je kunt missen en investeer het.

9. Praat over je doel met mensen en blijf leren

Niemand ter wereld heeft alle wijsheid in pacht, dus jij ook niet. Het is dus belangrijk dat je blijft leren, door middel van video’s, boeken, artikelen. Daarnaast helpt het om gelijkgestemden te zoeken, zodat je samen je doel kunt bereiken. Op deze manier blijf je geloven in je getrokken plan en kan je daarnaast waardevol anderen helpen.

Lees meer over zelfontwikkeling

10. Geef jezelf de tijd

‘Rome is niet op één dag gebouwd’, maar je vermogen bouwt zich ook zeker niet in één dag of één jaar nodig. Het is belangrijk dat je jezelf de tijd en ruimte gunt om je vermogen op een betrouwbare manier op te bouwen, zodat je later in alle rust ervan kunt genieten!

Meer weten over financiële vrijheid? Ga naar de contactpagina van NederlandZakelijk.