Warren Buffet zag het en wij ook: tijdens de coronacrisis kwamen er vele nieuwe particuliere beleggers op de beurs. Snel geld verdienen was in veel gevallen het doel, maar met die doelstelling kun je beter naar het casino gaan. Dat vindt ook superbelegger Warren Buffett, die al enkele decennia bij de rijkste mensen ter wereld voor. 10 beleggingsuitspraken van hem die je maar beter goed in je oren kan knopen!

1. ‘Hou het simpel’

De eerste tip van Warren Buffett is meteen een heel belangrijke. Hou het simpel, investeer je geld niet in complexe studies. Buffett zelf investeert bijvoorbeeld graag in Coca-Cola, een bedrijf dat relatief makkelijk te runnen is en op lange termijn niet snel om zal vallen.

2. ‘Je hoeft geen raketgeleerde te zijn’

Warren Buffett vindt niet dat beleggen iets is voor de slimmeren of rijkeren op deze wereld. Iedereen kan het, zegt hij. ‘Bij beleggen is het niet zo dat de ene buurman met een IQ van 160 zijn andere buurman met een IQ van 130 verslaat.’

3. ‘Als je traploopt, loop je ook per trede. Je kan geen zeven treden tegelijk nemen’

Deze tip geldt ook voor iedereen. Je moet je vermogen stap-voor-stap opbouwen, je kan niet zomaar van tien euro naar honderd euro gaan. Neem de tijd, gun jezelf die tijd en laat je overmoed je niet leiden.

4. ‘Onze favoriete periode om een aandeel te houden is ‘voor altijd’

Warren Buffett is de negentig al gepasseerd en heeft dus ervaring met het lang houden van aandelen. Vandaar zijn vuistregel om een aandeel zo lang mogelijk aan te houden, want dan profiteer je er ook zo lang mogelijk van.

5. ‘De belangrijkste investering die je doet is die in jezelf’

Elke euro die je ergens in investeert, investeer je eigenlijk in jezelf, oordeelt Warren Buffett. Dat is één van de belangrijke dingen die je bij beleggen in je achterhoofd moet houden.

6. ‘Risico ontstaat door niet te weten wat je doet’

‘Nah, dat beleggen is mij veel te gevaarlijk’, hoor je mensen vaak zeggen. Warren Buffett is van mening dat je zelf je risico kan bepalen. Als je niet weet waar je mee bezig bent, dan ontstaat risico. Als je dit vertaald naar het normale leven, heeft Buffett hier toch zeker gelijk.

7. ‘Na een tijdje heb je in de gaten wie er naakt aan het zwemmen is’

In goede tijden (vloed) lijkt iedereen het goed te doen, maar zodra het minder wordt (eb) zie je wie er risico’s heeft genomen en nu in zijn blootje staat. Nog zo’n pareltje uit het repertoire van het Orakel van Omaha.

8. ‘Wees bang als anderen hebzuchtig zijn en wees hebzuchtig als anderen bang zijn’

Elke crisis overkomt zichzelf, zegt Buffett. Als alles goed gaat in de wereld moet je op je hoede zijn, terwijl je in slechtere tijden je kansen moet pakken. Dat is één van de vuistregels van de meesterbelegger.

9. ‘Als ik een fout maak, wil ik het kunnen uitleggen. Want dan begrijp ik het’

Ook de Amerikaan Buffett heeft ongetwijfeld fouten gemaakt in zijn loopbaan, maar hij vindt dat je van fouten alleen maar kunt leren. Wegkijken helpt in ieder geval niet, aldus Buffett.

10. ‘Ik lees en ik denk’

Buffett heeft in zijn beleggersloopbaan ontzettend veel kennis opgedaan. Maar hoe dan? Simpel, door een gedeelte van de dag te besteden en aan lezen en denken. Het lijkt niet echt iets meer van deze tijd, maar juist daarmee kun je je onderscheiden!

Lees hier meer self improvement-tips van NederlandZakelijk