Merkt u dat u ook in uw vrije tijd veel bezig bent met uw werk? Dat kan. Heel veel mensen hebben het gevoel dat het moeilijk is om hun werk echt te kunnen loslaten. NederlandZakelijk geeft 6 tips, waarmee u de nodige afstand kan nemen van uw job.

1. Werk loslaten is ook vrije tijd benutten

De eerste tip is meteen een belangrijke: baken je tijden en inspanningen die je levert goed af. Zet niet ’s avonds nog een keer je laptop aan voor dat ene mailtje of dat ene factuurtje, maar stel het uit naar de volgende dag. U zult merken dat dat ene mailtje alsnog een uur werken wordt en dit beperkt de rust die u neemt. Uw werk loslaten is ook uw vrije tijd benutten.

2. Plan je dag, ook je vrije uren

Net zoals u uw werkdag plant, kunt u ook uw vrije tijd plannen. Als u een rustgevende wandeling inplant, betekent dit automatisch dat u op dat moment niet met uw werk bezig hoeft te zijn. Maar op het moment dat u uw werkdag afrondt en geen idee heeft wat er die avond op de planning staat, is het verleidelijker om alsnog wat taken af te ronden. Planning is belangrijk dus.

3. Praat erover met uw leidinggevende of een naaste

Op het moment dat u worstelt met het loslaten van uw werk, is het belangrijk om uw leidinggevende of een naaste in te lichten. Erover praten biedt veel meer oplossingen dan eindeloos piekeren. U zult in de meeste gevallen merken dat degene die u in vertrouwen neemt begrip heeft voor de situatie en mee wil denken over een oplossing.

4. Neem vakantiedagen op

Op het moment dat u vastloopt in de voelbare hectiek van uw werk is het juist belangrijk om even helemaal gas terug te nemen. Stap uit uw werkbubbel en benut uw vakantiedagen voor totaal andere dingen. U zult gauw merken dat u opknapt en daarna de draad met frisse moed weer op kan pakken.

5. Werk loslaten is burn-out voorkomen

Het laatste wat u wilt is een burn-out. Op het moment dat u voelt dat het allemaal even te veel wordt moet u zich niet schuldig voelen, want veel mensen zijn u voorgegaan. Herken de symptomen op tijd en ga op zoek naar een oplossing, daarmee voorkomt u erger. Een burn-out wil niemand. Voor meer tips over het herkennen van een burn-out verwijzen wij u graag door naar de site van de Rijksoverheid.

 

6. Ruim uw werkplek op

Een andere belangrijke manier om uw werk te kunnen loslaten is het ordenen van uw werkomgeving. Op het moment dat die er heel rommelig bijligt, gaat u zichzelf ook rommeliger voelen. Zorg ervoor dat deze er netjes bijligt, u duidelijk weet waar uw spullen liggen en niet hoeft druk te maken over verloren papieren of dergelijk. Dit geldt zowel voor uw kantoorplek als uw thuiswerkplek. Elke ochtend/ander tijdstip achter een rommelig bureau plaatsnemen is een stuk vervelender dan achter een net bureau, waarbij u meteen weet wat u kan gaan doen en wat er die dag moet gebeuren.

Voor meer self-inprovement tips van NederlandZakelijk, klik hier.