Het internet is een grote verzamelplaats met allerlei mogelijkheden. In de eerste plaats is de zoekmachine een ideale plek om aan informatie en antwoorden te komen. Je hoeft maar een vraag in te voeren, of het antwoord komt binnen enkele seconden tevoorschijn. Maar er is meer. Zo is het mogelijk om gratis programma’s te vinden. Misschien zoek je iets om je foto’s te bewerken of kosteloze games.

Dat klinkt geweldig, maar er kunnen haken en ogen aan zitten. Want het internet kent ook ‘schimmige’ websites en aanbieders. Dus als je gratis software wilt downloaden, dan is het belangrijk om goed op te letten. Dat is overigens ook een aanrader als je een betaald programma aanschaft.

Controleer de betrouwbaarheid van de aanbieder

Als je zoekt naar software, dan kom je er al snel achter dat er verschillende aanbieders zijn. Het kan om grote aantallen gaan. Hoogstwaarschijnlijk komen de meeste websites je niet bekend voor. Logischerwijs wordt het lastig om de betrouwbaarheid te monitoren. Is de gratis software wel te vertrouwen? Je kunt dit achterhalen door de ervaringen van andere internetgebruikers te controleren. Mochten zij negatieve ervaringen hebben, dan kan dit een duidelijk signaal van onbetrouwbaarheid zijn.

Laat je niet overhalen

Bij iedere internetgebruiker komen advertenties voorbij. Op het internet, maar ook op social media. Deze advertenties staan veelal in het teken van aanbiedingen. Het kan gaan om producten en diensten, maar ook om een gratis software download.

Mocht je een advertentie tegenkomen van gratis software, dan kan het verleidelijk zijn om hier direct op aan te slaan. Veel van deze advertenties zijn echter misleidend. Beloftes worden niet nagekomen en ook de software kan onbetrouwbaar zijn. Zo kunnen er ongevraagd programma’s op je computer gezet worden. De advertenties doorscrollen kan dus een verstandige keuze zijn.

Kies een betaald programma

Het is moeilijk om te zeggen dat alle gratis software programma’s onbetrouwbaar zijn. Er kunnen programma’s tussen zitten die je veilig kunt gebruiken. Veel van deze programma’s zijn ook bekend bij andere gebruikers. Heb je echter twijfels en wil je gaan voor zekerheid? Kies dan bewust voor een betaald programma.

Deze programma’s worden veelal aangeboden door bekende aanbieders, die veel ervaring en betrouwbaarheid hebben opgebouwd. Hier is edingcnc.com een voorbeeld van. Dat wil niet zeggen dat het niet onverstandig is om de reviews door te lezen voor extra zekerheid.

Neem ook naderhand maatregelen

Heb je een programma naar wens gevonden? Ook na de download kun je enkele maatregelen nemen. Controleer altijd of er geen ongewenste programma’s op je computer zijn beland. Dit geeft aan dat het programma niet zo betrouwbaar is als gedacht. Laat je computer na de download ook scannen. Dat kan met een virusscanner. De scanner kan zodoende controleren of het programma veilig is. Hier krijg je een duidelijke melding van.

Samengevat

Wil je kosteloos software downloaden? Dan zijn er genoeg mogelijkheden. Op het internet zijn veel aanbieders te vinden. Gratis software kan echter wel risico’s kennen. Het is belangrijk om deze te kennen en hier rekening mee te houden.