Lichtmetalen velgen winnen anno 2021 aan populariteit. Niet gek, als het aan ons ligt. Je hoort er dus steeds meer over, maar wat zijn het precies en wat zijn de voordelen? NederlandZakelijk legt het haarfijn uit!

De stoerste auto’s worden tegenwoordig uitgerust met lichtmetalen velgen, die je auto een zeer snelle look geven. Ze zien er pico bello uit, waardoor je met iets meer macho of diva-vertoon je vierwieler instapt. Niet alleen qua uiterlijk vertoon hebben ze voordelen ten opzichte van andere opties, ook op andere vlakken kun je uitstekend overweg met dé trend als het gaat om de wielen van je auto.

Geschiedenis

Lichtmetalen velgen zijn al in de jaren zestig van vorig jaar geïntroduceerd, weliswaar op kleinere schaal. Toentertijd was het een ware revolutie door het lage gewicht, maar tegelijkertijd was deze vernieuwing niet goed voor de levensduur van de banden van de auto. Dat kwam door de gebrekkige ontwikkeling van het product, dat op die manier veel onderhoud nodig had. Destijds was de lichtmetalen optie dus echt een luxeproduct, maar dat veranderde later.

De algehele technologische ontwikkelingen hebben er namelijk voor gezorgd dat die problemen al lang verleden tijd zijn. De velgen van tegenwoordig combineren een laag gewicht met mooi uiterlijk, duurzaamheid en levensduur. Het is dus ook een geliefde aankoop bij de gemiddelde specialist in velgen.

lichtmetalen-velgen

Waarom lichtmetalen velgen?

De voordelen zijn eigenlijk al opgenoemd; de lichtmetalen velgen zoals we die nu kennen combineren een strak uiterlijk met duurzaamheid en een laag gewicht. Een andere pré is dat er bij deze variant geen wieldoppen op het wiel van de auto gemonteerd hoeven te worden, wat weer tijd en moeite bespaart.

De grote ‘concurrent’ voor lichtmetalen velgen zijn stalen velgen. Jarenlang was het voor de particuliere gebruiker een no brainer om voor deze vorm van velgen te kiezen doordat het goedkoper was, waar de lichtmetalen variant als een duurdere optie werd gezien. Tegenwoordig is dit echter omgeslagen en wordt er bij verkopers van velgen meer gekozen voor lichtmetalen velgen, die het voordeel hebben dat er geen wieldoppen gebruikt hoeven te worden.

lichtmetalen-velgen

Andere voordeel dat duidelijk in het voordeel van deze velgen spreekt is dat ze de warmte van de banden en het remsysteem beter afvoeren. Dit komt door het lichte gewicht van de velgen. Door deze samenstelling kan de warmte beter wegvloeien van de banden en het remsysteem van je auto.

Lees hier meer research-blogs van NederlandZakelijk.