Hoewel rollenbanen in het algemeen gedefinieerd kunnen worden als systemen die het transport en de opstapeling van lichte, middelzware of zware ladingen van verschillende productsoorten in de industrie mogelijk maken, is er een grote verscheidenheid aan rollenbanen met een verschillende functionaliteit, snelheid, belastbaarheid en werkingsmechanisme. Laten we in dit artikel de eigenschappen van harmonica rollenbanen even van naderbij bekijken.

Het belang van harmonica rollenbanen

De huidige ontwikkelingen op de industriële markt maken het noodzakelijk om automatiseringssystemen in te bouwen. Deze sytemen moeten het mogelijk maken om veel efficiëntere magazijnen in te richten om aan de steeds grotere eisen van de moderne toeleveringsketens te voldoen.

De groei van e-commerce betekent dat magazijnen te maken krijgen met kleinere maar frequentere bestellingen. Deze trend zal de komende jaren in hoog tempo doorzetten. Met de toename van magazijnautomatisering wordt het beschikken over systemen, voor het transport van goederen in het magazijn, van fundamenteel belang. Daarom is het noodzakelijk om rollenbanen op te nemen als aanvulling op opslagsystemen.

De eigenschappen van een harmonica rollenbaan

Harmonica rollenbanen hebben als voordeel dat ze éénvoudig uitschuifbaar zijn en dat de lengte ervan dus naar wens kan worden aangepast. Deze rollenbanen kunnen namelijk tot 4 keer hun lengte verlengd worden. Bochten en obstakels zullen voor dit type rollenbaan ook geen probleem meer zijn. Niet alleen verbeteren deze rollenbanen de productie, ze ontlasten ook arbeiders van zwaar werk.

Harmonica rollenbanen zijn echter niet alleen in lengte verstelbaar. Ook de hoogte kan aangepast worden. Meestal beschikken harmonica rollenbanen ook over rubberen zwenkwieltjes die geen sporen achterlaten op de grond. De frames van deze rollenbanen zijn gewoonlijk vervaardigd door aan elkaar geklonken, stalen strippen die vervolgens voorzien worden van dwarsverbindingen zodoende één frame te vormen. Op dit frame wordt tenslotte de rollen gemonteerd.

De voordelen van harmonica rollenbanen op een rijtje:

  • Veelzijdig en flexibel: het is mogelijk om circuits te ontwerpen voor elk type project, route, belasting en helling.
  • Doordat ze éénvoudig uitschuifbaar zijn, nemen harmonica rollenbanen weinig ruimte in beslag.
  • De betrouwbaarheid en het veelvuldig gebruik van deze rollenbanen in de magazijnlogistiek tonen de efficiëntie ervan aan.
  • Sterk en duurzaam: de investering kan over meerdere jaren afgeschreven worden.

Wanneer is een harmonica rollenbaan het meest geschikt?

Uiteraard heeft niet elk magazijn nood aan een harmonica rollenbaan. Hiervoor dienen verschillende factoren in acht genomen te worden:

  • Er dient rekening gehouden met het type, de grootte, het gewicht en de minimumlengte van het product dat getransporteerd moet worden. Het product moet namelijk door minstens drie rollen ondersteund kunnen worden.
  • De werkomgeving is ook een belangrijke factor bij het bepalen van het materiaal van de rollen: PVC, staal of roestvrij staal, afhankelijk van de toepassing.

Bron: https://www.ecommercewebshops.nl