Medewerkers zijn vaak het doelwit van cybercriminelen. Dat is niet voor niets. Hoe goed de technologie en beveiligingssystemen van een bedrijf ook zijn, de mens blijft altijd de zwakste schakel. Veel cyberaanvallen slagen omdat ze inspelen op menselijke fouten of onwetendheid. We hebben het niet alleen over hackers die in systemen proberen in te breken. Het gaat ook om social engineering technieken waarbij de aanvaller mensen manipuleert om vertrouwelijke informatie te geven. Vaak is het makkelijker om iemand te overtuigen een wachtwoord te delen dan een beveiligingssysteem te hacken.

Cybercriminelen weten dat en maken daar handig gebruik van. Voor velen is het een wake-up call om te zien hoe vaak aanvallen via de menselijke kant plaatsvinden. Het helpt dus enorm om jezelf en je medewerkers te trainen en bewust te maken van de risico’s. Zo komt je bedrijf niet op de frontpagina van een krant als het volgende slachtoffer van een grote hack. Overigens, als je echt geïnteresseerd bent in hoe veilig je eigen website is, check dan eens www.digitrust.nl.

Waarom worden medewerkers benadert

Medewerkers zijn gemakkelijke doelwitten voor cybercriminelen. Ze hebben toegang tot waardevolle informatie binnen het bedrijf. Of het nu gaat om financiële data, klantgegevens of intellectueel eigendom. Cybercriminelen zoeken altijd de gemakkelijkste weg naar binnen. Het trainen van een medewerker in het herkennen van phishing-mails kan al een groot verschil maken. Ook kan een medewerker per ongeluk gevoelige informatie delen met de verkeerde persoon. Hierdoor kan een heel bedrijf in gevaar komen. Daarom is het zo belangrijk om medewerkers op de hoogte te brengen van de gevaren. Ze moeten leren hoe ze zichzelf en het bedrijf kunnen beschermen tegen deze dreigingen.

Het belang van regelmatige tests

Training alleen is niet genoeg. Bedrijven moeten ook regelmatig hun beveiligingsprotocollen testen. Eén van de beste manieren om dat te doen is door middel van CCV pentesten. Deze testen simuleren cyberaanvallen op een bedrijf om te zien hoe goed de beveiliging en de medewerkers reageren. Het geeft bedrijven een duidelijk beeld van waar de zwakke punten liggen. Deze tests helpen ook om medewerkers te trainen in het herkennen en reageren op echte dreigingen. Zo kunnen ze in de praktijk leren zonder echte gevolgen.

Training en bewustwording als oplossing

Een goed getrainde medewerker is minder vatbaar voor aanvallen. Training moet dan ook regelmatig plaatsvinden en niet eenmalig. Cybercriminelen veranderen hun tactieken voortdurend. Wat vandaag werkt, is morgen misschien niet meer effectief. Daarom moeten medewerkers voortdurend op de hoogte worden gebracht van de nieuwste bedreigingen en hoe ze daarop moeten reageren. De kracht van herhaling is hier enorm belangrijk. Het helpt medewerkers de informatie te onthouden en in praktijk te brengen.

Een veiliger cyberlandschap creëren

Cybersecurity is niet alleen een technisch probleem. Het is ook een menselijk probleem. Door te investeren in de training en bewustwording van medewerkers, maken bedrijven een grote stap naar een veiliger cyberlandschap. Medewerkers die weten hoe ze moeten reageren op bedreigingen zijn een waardevol bezit. Ze vormen een eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen en beschermen daarmee het bedrijf en de klanten. Zo zorgen we samen voor een veiliger digitaal ecosysteem.