Wat is een virtueel kantoor? Dat is simpelweg een kantoor zonder dat er daadwerkelijk sprake is van een kantoor. Een kantoor dat digitaal bestaat en niet fysiek. Op deze manier heb jij als ondernemer de mogelijkheid om een digitale werkplek te creëren. Alles is gewoon mogelijk netjes volgens de wet bij de Kamer van Koophandel. Het is alleen vereist dat jij een zakelijk adres hebt en dit netjes aangeeft. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een virtueel kantoor te kopen of een virtueel kantoor te huren. Bij deze opties kan jij gewoon besluiten om lekker thuis te werken terwijl je toch een digitale werkplek hebt.

De voordelen van een digitale werkplek

Het grote voordeel van een digitale werkplek hebben is natuurlijk het genieten van veel vrijheid. Als werknemer of als ondernemer is het hierdoor namelijk mogelijk om niet meer zo veel te reizen naar jouw werkplek, wat helemaal voordelig kan zijn als de afstand tussen jouw werkplek en huis erg groot is. Verder heb je meer vrijheid op het gebied van werken. Je hebt meer autonomie over jouw manier van werken en wanneer jij bijvoorbeeld besluit te werken. Je hebt simpelweg meer controle over je week wanneer je over een digitale werkplek beschikt.

Het geldbedrag

Voor het hebben van een digitaal kantoor geldt gelukkig dat jij hier geen geldbedrag voor hoeft te betalen. Dat is ook niet nodig aangezien je niet per se een fysieke locatie hoeft te huren. Indien jij die keuze wel maakt dan kun jij bijvoorbeeld kiezen om hier flexibel in te zijn als werknemer door flexplekken te maken. Hierdoor kunnen mensen af en toe op kantoor werken indien dat uitkomt voor de werknemer of voor de werkgever. Verder zijn mensen niet verplicht om naar een fysieke plek te gaan om daar te werken. Dat kan ook gewoon thuis en is daarmee minder tijdrovend en milieuvriendelijker.

De nadelen

De nadelen van een digitale werkplek hebben te maken met de natuurlijke behoefte van mensen aan sociaal contact. Als jij bijvoorbeeld veel thuis werkt dan zal je wel vaak de sociale interactie missen. Hierdoor kan jij als werknemer een beetje eenzaam worden. Verder is overleg vaak noodzakelijk om tot goede teamresultaten te komen. De oplossingen hiervoor liggen in fysiek contact om de zoveel tijd. De meeste mensen hebben hier toch behoefte aan, het is alleen niet noodzakelijk om dit elke dag te doen.