Maatschappelijk verantwoord ondernemen is binnen veel Nederlandse bedrijven tegenwoordig een kernpunt. Hierdoor wordt er kritisch gekeken naar de mate van bedrijfsafval dat er geproduceerd wordt binnen een bedrijf. Werkomgevingen zonder verspillingen kunnen onhaalbaar zijn, maar goede afvalscheiding en recycling kunnen gemakkelijk plaatsvinden binnen je organisatie. Hieronder volgen een aantal tips hoe je een goede afvalscheiding kunt bewerkstelligen.

PMD apart

PMD staat voor plastic, metaal- en drankverpakkingen. In huishoudens wordt dit anno 2021 prima gescheiden, maar de scheiding bij bedrijven laat nog wel eens wat te wensen over. Toch is het voor een bedrijf ook de moeite waard om op te pakken. De afvalstroom PMD is namelijk goedkoper om te verwerken. Dus waarom zou je plastic nog bij je restafval gooien dat veel duurder is, terwijl het scheiden en milieubewuster is en voordeliger voor je portemonnee?

Waar moeten koffiebekers?

Het beste zou zijn om een aparte afvalcontainer te ontwerpen voor de vele wegwerpbekers, die er maandelijks gebruikt worden in een bedrijf. Ofschoon deze bekers vaak van karton zijn, mogen ze niet bij het oud papier vanwege de koffieresten en omdat de binnenkanten vaak geplastificeerd zijn. Toch kan het karton en het polyethyleen van de koffiebeker gerecycled worden, waardoor een aparte inzamelingsbak niet verkeerd zou zijn in de toekomst. Een goedkope container vind je op Bedrijfsafval.nl.

Geen vervuiling van afvalstromen

Scheiden is goed, maar het moet wel op de juiste manier gebeuren. Om goed te kunnen recyclen moet namelijk de afvalstroom zuiver blijven. Dit houdt bijvoorbeeld in dat vettige pizzadozen niet bij het karton en papier weggegooid moeten worden, want de etensresten verontreinigen de afvalstroom. Hierdoor kan deze afvalstroom alsnog niet gerecycled worden. Dit is ook van toepassing bijvoorbeeld bij plastic bij het GFT-afval of vloeistoffen in de papierbak. 

Niet alles bij restafval

Omdat veel mensen niet weten in welke container ze hun afval moeten gooien, doen ze maar alles bij het restafval. Daardoor gaan recyclebare materialen verloren. Dit kun je als bedrijf voorkomen door met gekleurde rolcontainers voor je bedrijfsafval te werken en door duidelijke informatie (in de vorm van stickers bijvoorbeeld) bij de containers te plaatsen. Een goede containerverhuur inschakelen is een must om bedrijfsafval bij de bron te scheiden. Daarmee maak je het je medewerkers eenvoudiger, waardoor ze sneller geneigd zijn om afval te scheiden.