Als het de hoogste tijd is om een geloofwaardig professioneel imago op te bouwen, dan is het zeker van belang om je verschoten spijkerbroekjes voor nette broeken met een riem in te ruilen. Zo draag je meer finesse in je uiterlijk uit. Ontdek in dit leerzame artikel allerlei manieren waarop ook jij jouw professionele uitstraling kunt verbeteren en tegelijkertijd een sterke reputatie kunt opbouwen.

De 3 belangrijkste adviezen voor een professionele uitstraling

De volgende adviezen helpen jou om positieve indrukken te creëren die vooral tot uiting komen in je uiterlijk, gedrag, verbale communicatie en lichaamstaal. Dit zowel face-to-face als op social media.

Werk aan jouw uiterlijk

Wat je draagt en hoe je eruitziet, is altijd van top belang. Je uiterlijk is het eerste waar mensen je op beoordelen. Onthoud daarbij goed dat jouw online imago in dit geval net zo belangrijk is als je persoonlijke uitstraling. Een professionele uitstraling onderscheidt je bovendien zeker van jouw concurrentie.

Kleed je om indruk te maken, want je imago is belangrijk. Jouw uiterlijk is immers van groot belang voor het creëren van een goede eerste indruk. Dit is vooral belangrijk wanneer je op zoek bent naar een nieuwe functie of carrière. Dit betekent dat je jouw t-shirt bijvoorbeeld voor een mooi Profuomo overhemd inruilt, je sneakers voor nette dichte schoenen, en jouw rugzak voor een keurige aktetas. Besteed daarnaast aandacht aan de dresscode van het bedrijf en bedek tatoeages en piercings.

De sleutel is het presenteren van een imago dat zegt dat je zonder twijfel zelfverzekerd, geloofwaardig, betrouwbaar en benaderbaar bent. Een goede indruk maken is belangrijk voor jouw succes en bovendien een geweldige manier om jouw professionele uitstraling te versterken.

Doe eens iets exta’s

Je hebt dit waarschijnlijk al eens eerder gehoord, maar het is absoluut waar.  Een keer iets extra’s doen, kan meer voor je professionele imago doen dan wat dan ook. Hoewel dit advies in het begin misschien moeilijk lijkt, is het eigenlijk makkelijker dan je zou denken. Of jij nu een extra handje helpt bij een inzamelingsactie van een bedrijf, of een paar minuten langer op kantoor blijft om te helpen met de deadline van iemand anders, het zijn de kleine dingen die ertoe doen.

Jouw professionele uitstraling zal ongetwijfeld met grote sprongen vooruit gaan door gewoon elke dag weer dat jij op kantoor komt een beetje extra werk te doen. Door de tijd te nemen om jouw collega’s en baas te helpen met dingen die niet noodzakelijkerwijs jouw verantwoordelijkheid zijn, laat je immers zien hoeveel je om jouw baan geeft en het bedrijf als geheel.

Wees attent en vriendelijk

Een groot deel van professionaliteit bestaat uit positief te zijn in alles wat je doet. Werk er daarom aan om altijd attent en vriendelijk te zijn bij alles wat je zegt en doet in jouw werkomgeving. Als je al twee keer moet nadenken over iets dat je tegen je collega gaat zeggen, dan moet je het waarschijnlijk voor jezelf houden. Als jij je daarnaast zorgen maakt over de nasleep van een beslissing die je moet nemen, wees dan altijd open en eerlijk tegen je baas en laat het gewoon aan hem of haar over.

Hoe meer jij ervoor kiest om positief op het werk te zijn, hoe sneller je een verbetering zult zien als het gaat om jouw professionele uitstraling. Je zult zo bovendien de mensen om jou heen aanmoedigen om hetzelfde te doen!

Ten slotte is het een feit dat jouw professionele imago een belangrijk bepalend element is dat jouw reputatie vormt. Het maakt deel uit van jouw persoonlijke merk, zowel op als buiten de werkplek om. Dit weerspiegelt zich in je uiterlijk, gedrag en verbale plus non-verbale communicatie.