Wat is jouw selectieprocedure bij het werven van nieuwe werknemers en hoe moedig jij je huidige werknemers aan om te blijven groeien en bijleren? Talent management is één van de cruciale factoren binnen je HR-beleid, maar ook binnen je strategie om je bedrijf future-proof te maken. Hoe je dit verbetert, leggen wij jou graag uit.

Talent management stroomlijnen

Bij total talent management wordt het hele talent management traject onder de loep genomen: zo vertrek je van de aantrekking en aanwerving van talenten tot ontwikkeling en training van werknemers. Ook ontlast je op deze manier je HR-departement, stroomlijn je je rekrutering en maak je je selectieproces transparanter en efficiënter. Het voordeel van total talent management is namelijk dat je perfect in kaart kan brengen of je de kwaliteiten van je werknemers voldoende benut omdat je zicht hebt op het volledig plaatje. Total talent management is dus één manier om je talent management te verbeteren, een andere is inzetten op de kwaliteiten van je huidige werknemers.

Training en begeleiding

Talent en kwaliteiten worden alleen maar goed benut als je ze ook traint, coacht en stimuleert. We laten de klassieke definitie van ‘talent’ als ‘inherent’ en ‘aangeboren’ achter ons, en zien talent als iets dat je kan ontwikkelen en dat voortdurend verandert doorheen de tijd. Want dat is toch waar het echt om draait bij talent management: het potentieel van elke medewerker centraal stellen. Dit is niet altijd makkelijk om zelf te ontdekken en hier hebben je werknemers ook begeleiding in nodig: wat geeft hun energie? Waar genieten ze van? Waar blinken ze in uit? Waar kunnen ze nog aan werken? Waar hebben ze hulp, feedback en begeleiding bij nodig? Essentieel bij talentmanagement is dus trajectbegeleiding. Dit kan gaan van bepalen wat je koers en passie is, tot trainen en ontwikkelen van nieuwe talenten in workshops.

Rekrutering verbeteren

Er zijn tal van manieren om de geschiktheid van een kandidaat te meten: dit kan via persoonlijkheidstesten, gesprekken, rolspellen enzovoort. Het is dus interessant om ook hier te kunnen steunen op de expertise van een talent management bureau en getrainde assessoren. Want wat vaak vergeten wordt, is dat ook de ervaring van de kandidaat meetelt bij de reputatie van jouw bedrijf: hoe worden sollicitanten begeleid en getest en hoe wordt slecht of goed nieuws meegedeeld? Je employer branding start bij de rekrutering, dus als je een positieve talent management wil opstarten, mag je niemand vergeten in het hele proces.