Als je gaat starten als ondernemer is er een aantal zaken waar je van tevoren over na moet denken. Eén daarvan is je debiteurenbeheer. Ga je dat zelf doen of kies je liever voor uitbesteden? Uitbesteding kan voordelen hebben. Je bent zelf geen tijd kwijt aan het versturen van facturen, herinneringen en aanmaningen. Daarnaast houd je altijd een goed overzicht van de facturen die zijn betaald en die nog open staan. Je kunt zelf zaken regelen, ook individueel als dat aan de orde is. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om het debiteurenbeheer niet zelf te doen. Zo kunnen zij zich volledig focussen op hun bedrijf.

Sommige debiteuren betalen niet zo stipt als je zou willen

Wanneer je goederen of diensten levert dan gun je je debiteur een redelijke betalingstermijn. Die kan 7 dagen zijn, 10 dagen of twee weken. Bij business to business deals gelden vaak langere termijnen van 30 of 60 dagen. Maar uiteindelijk moet er natuurlijk wel betaald worden. Dan is het goed te weten dat je het debiteurenbeheer Nederland kunt uitbesteden aan een extern bedrijf. Zij bewaken betalingstermijnen en zorgen ervoor dat er een betalingsherinnering of aanmaning wordt verstuurd als betaling uitblijft. Je hoeft hier dus zelf niet meer naar om te kijken. Het scheelt enorm veel tijd als je niet iedere avond je openstaande facturen hoeft te controleren of de termijn al is verstreken.

Behoud een goede verstandhouding met je klanten

Veel ondernemers vinden het vervelend om aanmaningen te versturen. Zeker als het om een trouwe klant gaat die gewoon een keer vergeet een factuur te voldoen. Het zijn vaak geen prettige telefoontjes of e-mails. Je wilt niet vervelend doen tegen de klant, je wilt graag geloven dat het een misverstand is. Maar je wilt wel graag je geld ontvangen. Dat heb je immers nodig voor je bedrijf of voor het voorzien in je eigen levensonderhoud. Dan is het goed om te weten dat je het beheer van je debiteuren kunt uitbesteden. Een debiteur betaalt vaak sneller als hij door een externe partij een herinnering krijgt. Wil je het debiteurenbeheer uitbesteden dan zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Vergelijk de bedrijven die debiteurenbeheer aanbieden voordat je je ergens aan bindt.

Wat zijn de kosten voor het debiteurenbeheer?

Uiteraard is het uitbesteden van je debiteurenbeheer niet gratis. De meeste debiteurenbeheer bedrijven brengen hiervoor vaste kosten in rekening. Hier zijn behoorlijke verschillen in. Ook daarom is het aan te raden om je hierover eerst goed te laten informeren. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.