Zelf een bedrijf beginnen is een avontuur met vele uitdagingen op de route. Een goed idee hebben is één ding, het daadwerkelijk uitvoeren en een succesvol bedrijf opzetten gaat veel verder. Er zijn genoeg mensen met goede ideeën maar de meesten blijven steken in die kans waardoor het verloren gaat. Vandaar dat eens goed gekeken gaat worden hoe je jouw idee kan omzetten in een succesvol bedrijf.

 

Onderzoek je kansen

Als je een goed idee hebt voor een potentiële business is het als eerste van belang te testen of het daadwerkelijk een vruchtbaar idee is. Hierdoor wordt voorkomen dat onnodige tijd, geld en energie wordt gestoken in een product of service waar de consument helemaal niet op staat te wachten. De eerste stap is daarom altijd om zoekmachines raad te plegen om te kijken of er al iets soortgelijks bestaat, Google is your friend.  Als je idee al op de markt staat wil dat niet per se zeggen dat je idee niet goed meer is. Een copy and improve techniek is er een die vaak juist slaagt. het feit dat het idee al bestaat en loopt laat zien dat er een vraag naar is juist!

Verdere aannames die geverifieerd moeten worden om er zeker van te zijn dat er een goede kans is van slagen zijn:

  • Welk probleem denk je op te lossen met je idee?
  • Voor wie is het bedoeld?
  • Zijn er concurrenten en zo ja, wat doen zij?

Ga daarnaast ook na bij naasten en vrienden wat zij van je idee vinden, sparren hierover levert vaak goede inzichten op.

 

Maak een plan

Om van een idee naar een geheel business concept te komen moeten verschillende stappen uitgewerkt worden. Zeker als je denkt financiële hulp nodig te hebben is een business plan een must. Hier wordt vrijwel altijd naar gevraagd voordat een investeerder überhaupt je verhaal wilt aanhoren. Mocht je geen investeerders nodig hebben, is het een goede start wel te kijken naar de volgende aspecten:

  • Welke personen heb je nodig om je idee te verwezenlijken?
  • Wat is er nodig om je product/service daadwerkelijk te maken?
  • Hoe denk je geld te verdienen aan je product?
  • Wat zijn de kosten? Hoe verhoudt zich tot de inkomsten?

Schrijf je in bij de KvK

Inschrijven bij de KvK is een grote eerste stap voor elk bedrijf. Dit is vaak het eerste bewijs dat een bedrijf werkelijkheid wordt in plaats van alleen fictie. Bedenk goed wat voor soort bedrijf je wilt opzetten wel, al starten veruit de meeste met een eenmanszaak of BV. Nu je een begin hebt gemaakt aan je bedrijf zit de eerste stap erop en wacht een avontuur vol mogelijkheden op je!

Alles uitwerken is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Het geeft wel een goed idee wat er nou allemaal bij komt kijken om van je idee een daadwerkelijke business van te maken. Veel succes en stel gerust vragen in de comments!