Het meest opvallende verschil tussen 3PL en 4PL is de beschikbaarheid van een eigen locatie. Waar 3PL een of meer fysieke locaties heeft is dit bij 4PL niet zo. Dat geeft de 3PL meer controle. Maar zorgt er aan de andere kant voor dat gebonden bent aan een vaste plek. Dat vraagt natuurlijk om meer uitleg.

Maar voor ik je er meer over vertel een voordeel dat je bij beide mogelijkheden hebt. Je bent namelijk verzekerd dat je kosten kunt besparen. Omdat je het uitleveren van al je goederen niet zelf in handen hoeft te houden. Dit wordt tot in de puntjes voor je door de 3PL of 4PL geregeld.

Wat doet 3PL wat 4PL niet kan en andersom

Bij 3PL heb je direct te maken met een distributeur. Die goederen bij je ophaalt en deze mogelijk tijdelijk opslaat op een fysieke locatie. Waarna het de weg naar de betreffende bestemming vervolgt. Dat is bij 4PL heel anders geregeld. Er is bij 4PL namelijk geen directe transporteur beschikbaar. Je hebt hierbij vooral te maken met een bedrijf dat onderzoek doet welk vervoer aansluit op jouw behoefte. Waarna deze zal zorgen dat de vracht wordt afgeleverd door deze partij. Er is dus geen fysieke locatie of vast transport bij 4PL aanwezig. 

Waarom er toch vaker voor 3PL wordt gekozen

Met 4PL ben je een stuk afhankelijker dan bij 3PL en ervaar je ook een stuk minder controle over de levering. Je kunt je dus afvragen of voor 4PL kiezen je daadwerkelijk meer voordelen kan opleveren. Waarbij het natuurlijk de vraag is waar je als bedrijf behoefte aan hebt.

Veel bedrijven kiezen om de aanwezigheid van een fysieke locatie vaker voor 3PL. Waar je indirect meer controle hebt en je beter kunt aanpassen aan klanten.

Wil je jouw producten en handel over de wereld kunnen versturen? Dan is kiezen voor 4PL absoluut de moeite waard. Omdat deze kanalen veel breder reikt en er heel goede oplossingen zijn. Persoonlijk advies nodig om de keuze tussen 3PL en 4PL te maken? Dan helpt 5PLOGISTICS je graag.