Door corona en de bijbehorende maatregelen dreigen we in een nieuwe crisis te belanden. Eentje waarvan we de ware grootte nog niet kennen. Wat kunnen we leren van andere crises, zoals de economische crisis in 1929? NederlandZakelijk weet het.

We beginnen met een korte uitleg over de Economische Crisis van 1929 (ook wel de jaren 30 genoemd). Deze ontstond door een recessie op de Amerikaanse beurs, waar veel Amerikanen met geleend geld inzaten. Het gevolg hiervan was dat veel mensen hun spaargeld wilden opnemen, wat er voor zorgde dat veel banken omvielen. De sneeuwbal begon te rollen.

Warren Buffet, dollar, geld

Wat volgde: doordat bedrijven geen geld meer konden lenen bij de (omgevallen) banken, gingen ook veel van die bedrijven failliet. Dit had weer als gevolg dat er veel banen verloren gingen bij de failliet gegane bedrijven, waardoor de algehele koopkracht uiteindelijk met meer dan 40% daalde en de werkloosheid juist met 25% toenam. Je begrijpt het, dit zijn verschrikkelijke cijfers met verschrikkelijke gevolgen.

Hoe kunnen we zo’n economische crisis voorkomen?

Als individueel persoon heb je natuurlijk weinig invloed op overheidsbeleid, maar je kan er wel voor zorgen dat je altijd voorbereid bent op een crisis van deze omvang. De basisbeginselen zijn dan juist waar het in 1929 mis ging: speel niet met geleend geld. De banken en andere centrale systemen zijn dusdanig gemoderniseerd dat de kans op een crisis van zo’n proportie sterk gereduceerd is, maar zelf zul je ook altijd je eigen uitgaven in de hand moeten houden.

Business skytower

Ondanks alle lessen die er in Amerika en de rest van de wereld getrokken konden worden na de crisis van 1929, gebeurde hetzelfde in 2008. Mensen leenden destijds massaal geld om hun huizen te kunnen betalen, maar ook hier klapte er een zeepbel met geleend geld. Een bekende Amerikaanse bank ging failliet, paniek ontstond en mensen moesten massaal hun huis verlaten. Simpelweg omdat ze het niet meer kunnen betalen. We willen jullie dus op het hart drukken: gebruik geen geld wat je zelf niet hebt. Ook niet als je het denkt te krijgen.

Lees hier meerĀ self improvement-blogs van NederlandZakelijk.