Vanaf 2022 wordt een blowerdoortest verplicht voor alle nieuwbouwhuizen in Nederland. Een ingrijpende verandering, maar wat kan jij er als consument mee? NederlandZakelijk heeft de belangrijkste antwoorden.

Het is nog niet zo’n bekend fenomeen in Nederland, maar dat gaat binnen een paar jaar wel veranderen. Een blowerdoortest is een proef waarbij de luchtdichtheid van een gebouw of huis wordt gemeten. Dit kan voordelige gevolgen hebben voor de milieuvriendelijkheid van je huis en voor je portemonnee. Let op: laat zo’n blowerdoortest altijd uitvoeren door een expert in deze luchtdichtheidstesten.

Hoe gaat een blowerdoortest?

Bij een blowerdoortest wordt een gebouw blootgesteld aan druk, waarbij gemeten kan worden hoeveel lucht er ontsnapt uit het gebouw. Op het moment dat er veel lucht ontsnapt, betekent dit warmteverlies voor je woning. Dit is iets wat je meestal wil voorkomen. Een blowerdoortest is hier de ideale mogelijkheid voor, waardoor je op de lange termijn een hoop kosten kunt besparen.

Wat zijn de voordelen van een blowerdoortest?

Een blowerdoortest heeft enkele duidelijke voordelen. NederlandZakelijk somt de belangrijkste op:

  • Je bespaart op je energierekening
  • Je hebt minder last van geluid van buitenaf
  • Het bevordert de luchtkwaliteit
  • Je voorkomt schimmelplekken
  • Je woning is minder kwetsbaar bij brand

Waar moet je rekening mee houden?

Een blowerdoortest is niet 1-2-3 gedaan. Het kan meerdere uren in beslag nemen, dus dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Een gespecialiseerd bedrijf in blowerdoortests doet er normaal gesproken zo’n drie uur over. Je kan jezelf voorbereiden op een meting door:

  • Ramen en deuren goed af te dekken
  • Deuren binnenshuis open te laten
  • Controleren of er geen ongewenste gaten zijn in het gebouw waardoor de uitslag van de meting minder betrouwbaar wordt

Waarom is een blowerdoortest binnenkort verplicht?

Omdat alle huizen aan bepaalde milieurestricties moeten voldoen heeft de Nederlandse overheid besloten deze te verplichten. Echter, ook bij renovaties of je huidige woning is een blowerdoortest zeker aan te raden.

Lees hier meer zakelijke blogs van NederlandZakelijk!