Je hebt vast wel is getwijfeld over een keuze die je moest maken. Het is menselijk om spijt te hebben of te verlangen naar een andere zaak. Het hebben van spijt kan een negatieve invloed hebben op je leven, volgens onderzoekers kan spijt namelijk een negatief effect hebben op je humeur en slaap. Ook kan je een stuk impulsiever zijn en kan je bijvoorbeeld onbedacht reageren door geen verstandige dingen te doen, zoals meer alcohol drinken of het hebben van vreetbuien. Met de 6 tips die hieronder weergeven worden kan je dit probleem hopelijk aanpakken.

 

  1. Begin met het evalueren van hoe jij omgaat met teleurstellingen

Iedere persoon gaat anders om met het verwerken van teleurstellingen. Sommige duwen de teleurstelling weg, en andere blijven er constant over nadenken. Uit Onderzoek blijkt dat het onmogelijk is om je emoties te verbergen zonder de consequenties te ervaren van je keuze.

Het is dus belangrijk om je emoties en gevoelens te erkennen. Zodra je weet hoe je de situatie kan herkennen weet je wat je moet doen in een volgende vergelijkbare situatie. Het wegstoppen van emoties kan namelijk leiden tot het verminderen van blijheid, wat weer een negatieve invloed op je leven kan hebben. Als je eenmaal weet hoe je omgaat met spijt, weet je ook hoe je het kunt aanpakken.

 

  1. Onderbreek je obsessie

Het is dus duidelijk dat je in een negatieve spiraal terecht kan komen wanneer je teleurstelling voelt over een keuze die je hebt gemaakt. Inplaats van te blijven stressen en nadenken over dit probleem, is het belangrijk om je gedachte ergens anders naar toe zetten.

Doormiddel van een lijstje te maken met de gevoelens die je op het moment voelde van teleurstelling, kan je je zelf herinneren aan de gedachtes van toen. Hierbij is het belangrijk het lijstje pas te lezen wanneer je weer begint te malen over de keuze die je hebt gemaakt. Het doel van deze stap is om een onderbreking te zoeken, die je ervoor zorgt dat je beter kan nadenken en afgeleid raakt van het probleem. De onderbreking moet niet te veel energie kosten en is bedoeld om positieve emoties op te wekken.

 

  1. Denk vooral aan de positieve effecten

Meestal zit er aan elk verhaal ook een positieve kant. Bekijk de situatie van een ander perspectief en beoordeel zelf of je dezelfde effecten terug ziet dan voorheen. De meeste vinden het stom klinken maar zodra je het probeert kan dit verandering brengen in je gevoel. Daarnaast kan je in gedachte houden dat je niet weet wat er gebeurd zou zijn als je een andere beslissing had gemaakt, probeer complottheorieën dus uit te sluiten. Je kan als persoon dus beter op zoek gaan naar de les die je hieruit hebt geleerd inplaats  van te focussen op wat er fout ging. Wanneer je denkt aan een mentor, zie je dat zelfcompassie het beste medicijn is, vanwege de acceptatie van het probleem en het verbeteren hiervan.

  1. Beoordeel wat voor jou belangrijk is

Wanneer je last hebt van diepe spijt, is het belangrijk om te achterhalen wat je waarden zijn. Probeer jezelf genoeg tijd te geven om te achterhalen waarom jij je op dit moment zo voelt. Op deze manier leer je jezelf niet alleen kennen maar kan je in de volgende situatie hier beter mee omgaan.

 

  1. Onderneem actie

Hoe langer je zit met de spijt die je hebt, hoe langer je een negatieve invloed hebt op je leven. Het nadenken over de situatie is belangrijk maar doe dit zodanig dat je verder kan op een betere manier. Maak voor jezelf een lijst met punten die nog invloed uitoefenen op je leven waar je spijt van hebt. Zodra je een overzicht hebt van alle punten waar je tegen aan loopt,  kan je gaan beginnen met het bedenken van oplossingen!