Er wordt steeds meer gewerkt met beton. Dit komt omdat er veel mogelijkheden voor betonbouw zijn. Door de duurzaamheid, kwaliteit, waterdichtheid, wooncomfort en energiezuinigheid is beton erg populair als het gaat om bouwen van constructies. Maar waarom is betonbouw zo populair? In deze blog lees je vijf voordelen die er zijn voor het bouwen met beton.

Bouwen met beton: duurzaam en sterk

Een van de voordelen van het bouwen met beton is de hoge drukvastheid en duurzaamheid. Beton is gemaakt met natuurlijke grondstoffen zoals cement, zand en grint waardoor de duurzaamheid erg hoog is. Daarnaast heeft een betonnen constructie niet veel onderhoud nodig. Beton staat bekend om de stevigheid en is daarnaast brandveilig. Hierdoor geeft het bouwen met beton zekerheid dat het niet zomaar in elkaar stort of omwaait. Kijk bijvoorbeeld naar een huis. De meeste huizen zijn gemaakt van beton en gaan heel lang mee. Daarnaast is het mogelijk om een huis te verbouwen door  bijvoorbeeld een muur te verwijderen of juist wordt aangebracht. Bouwen met beton is dus erg duurzaam en sterk materiaal.

Een hoge kwaliteit voor het bouwen met beton

Zoals hierboven genoemd is beton erg sterk. Hierdoor is bouwen met beton erg betrouwbaar en is het tegen de meeste omstandigheden opgewassen is. Door de hoge kwaliteit heeft beton een lange levensduur. Om de kwaliteit van beton te testen, worden er controles uitgevoerd door een betoncentrale. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken of lucht kan ontsnappen uit het beton tijdens het verdichten. De kwaliteitscontrole van beton wordt gedaan door een aantal proeven die moeten laten zien dat het beton aan de eisen voldoet. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat het bouwen met beton van hoge kwaliteit is!

Waterdicht beton

Het bouwen met beton heeft waterdichtheid als voordeel. Dit heeft te maken met speciale toeslagstoffen die ervoor zorgen dat beton waterdicht wordt gemaakt. Hierdoor is betonbouw erg geschikt voor het maken van constructies voor buiten, maar ook voor ondergrondse constructies. Bij bijvoorbeeld een ondergrondse kelder krijgt grondwater geen kans om binnen te dringen. Door dit voordeel kan er van alles worden bewaard in een bouwwerk van beton. Een belangrijk voordeel als het gaat om bouwen met beton.

Warmte binnen een bouwwerk van beton

Beton heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het gunstig is voor het wooncomfort. Betonnen muren nemen de warmte van overdag op, en storen deze af wanneer het buiten wat kouder wordt. Hierdoor blijft het warm tijdens koude dagen en koel tijdens warme dagen. Door te bouwen met beton blijft de warmte binnen een constructie.

Bouwen met beton is energiezuinig

Naast de hoge warmteopslagcapaciteit van het bouwen met beton, is het ook erg zuinig. Beton heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor warmte niet snel kan ontsnappen. Hierdoor kunnen er geen vochtproblemen ontstaan bij een juiste ventilatie. Dit alles zorgt ervoor dat een betonnen constructie energiezuinig is. Doordat de verwarming minder vaak aan hoeft, kan het aantal stookdagen worden verlaagd. Zo kun je geld en energie besparen door te bouwen met beton.

Zoals je kunt lezen zijn er veel voordelen voor het bouwen met beton. Betonbouw is duurzaam, heeft een hoge kwaliteit, is waterdicht, heeft een goede wooncomfort door het binnenhouden van warmte en is energiezuinig. Hierdoor wordt er veel gebruik gemaakt van betonbouw en is het de laatste tijd erg populair geworden.