Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Al op de basisschool kampen kinderen soms met stress om hun huiswerk op tijd af te krijgen of alle afspraken met naschoolse activiteiten na te komen. Ook op latere leeftijd is stress geen uitzondering. Dat heeft niet alleen nadelen. Door stress dagen we onszelf namelijk ook uit om beter te presteren. We pakken onze vulpen sneller op en blijven presteren. Zelfs tegen beter weten in. Dat levert soms verrassende resultaten op.

Toch kan het ook als een zorgelijke ontwikkeling gezien worden. Als je enkel een paar dagen kampt met stress voor het behalen van een deadline is dit natuurlijk niet zo’n groot probleem. Is het echter een structureel iets? Dan kan het zowel van invloed zijn op je mentale- als fysieke gezondheid. Daarom geven we in dit artikel 4 tips om de werkstress te verminderen en lekkerder in je vel te zitten.

1.     Verschijn goed voorbereid op je werk

Minder stress valt en staat met een goede voorbereiding. Wanneer een Parker pen kopen altijd op het laatste moment zal gebeuren en je pas de dag voor de deadline begint met werken is het niet gek dat je stress ervaart. Dit kun je eenvoudig voorkomen door een betere planning te maken en jezelf beter voor te bereiden.

Zoek daarom de avond voor je werkdag alvast alle benodigde spullen bij elkaar en stop deze in je tas. Zorg voor voldoende schrijfgerei, investeer in wat extra notitieblokken en bekijk alvast de planning van de volgende dag zodat je afspraken minder snel vergeet. Hiermee voorkom je een hoop onnodige stress en kan je de dag rustig beginnen.

2.     Leer jezelf een andere mindset aan

Volgens veel wetenschappers is het meestal niet de werkdruk die ons stress geeft, maar meer het gepieker er over. We kunnen dingen in ons hoofd veel groter maken dan ze in werkelijkheid zijn. Hoe meer je piekert en hoe meer je klaagt, hoe meer stress dit uiteindelijk zal opleveren. Probeer daarom vrede te sluiten met de situatie. Zijn er momenteel veel deadlines? En moet je jezelf over de kop werken om alles af te krijgen? Neem dan een diepe ademteug en kom terug in het moment. Ook dit gaat weer over, je kunt niet meer dan je best doen. Met een andere mindset kan jij de hele wereld aan!

3.     Neem de tijd om alles van je af te schrijven

Schrijven is een prima medicijn als je veel stress ervaart. Kruip daarom gerust ’s avonds op de bank en pak je montblanc er maar bij. Bedenk goed waarom je zoveel stress ervaart. Door alles van je af te schrijven, creëer je meer ruimte in je hoofd. Probeer daarnaast ook eventueel oplossingen te bedenken. Zijn de problemen waarmee je kampt niet op te lossen? Dan heeft het ook geen zin om je verder druk te maken. Indien het wel mogelijk is om ze op te lossen, beschik je over een prima mogelijkheid om dit te doen en zo de stress te verminderen. Oplossingsgericht werken kan de werkstress enorm doen laten afnemen. Wees je hiervan bewust.

4.     Leg je erbij neer

Soms heb je nou eenmaal van die dagen dat alles mis lijkt te gaan. Toen je keek voor een lamy vulpen vergat je op bestellen te klikken en nu moet je nog langer wachten tot hij binnen is, bij aankomst op het werk bleek ook nog eens al je andere schrijfgerei niet meer goed te werken en dan mis je als klap op de vuurpijl ook nog eens een belangrijke meeting met je baas. Kortom, een enorme baaldag!

Bedenk echter dat dit ons allemaal wel eens overkomt. Het kan niet iedere dag vlekkeloos verlopen. Je mag fouten maken of incidenteel een hopeloze dag hebben. Daar word je echt niet slechter van. Sterker nog: hierdoor kun je juist leren! Probeer erom te lachen en leg je bij de situatie neer. Dan gaat het morgen vast weer beter.