Als docent in opleiding leer je heel veel over je vakgebied, maar hoe breng je het nou het beste over op de leerlingen? Daar zijn een paar trucs voor! Hierdoor vonden wij het een goed idee om een top 10 met tips samen te stellen.

1.      Doe wat je leuk vindt

Jij vindt jouw vak leuker dan het grootste gedeelte van je klas. Maak het daarom leuker voor hen en ook voor jezelf. Wees creatief in je lesvormen!

2.      Blijf jezelf

Een gespeelde docent is heel snel de band tussen de leerlingen en hem/haar kwijt. Blijf jezelf, dit kunnen leerlingen veel meer waarderen!

3.      Bereid je lessen voor

Je bent tijdens je studie vast al dood gegooid met die SMART-lesvoorbereidingen. Toch komen deze zeer van pas. Het is niet erg als je niet het antwoord op alle vragen van je leerlingen weet. Maar lees je van te voren wel even in, zodat jij het meeste kan beantwoorden.

4.      Verban PowerPoint

Leerlingen zien per dag heel veel verschillende PowerPoint presentaties. Dat je ze bij het openen al kwijt bent. Kies voor een andere vorm van lesgeven. Ben creatief en gebruik je (smart) board. Laat leerlingen het bord gebruiken, zodat je ze extra betrekt bij je les.

5.      Leer van ervaren collega’s

Je collega’s zijn er om je te helpen. Vraag eens of je bij een collega’s in de les mag zitten, om te kijken hoe zij het aanpakken. Zij zijn ten slotte ervaringsdeskundige. Ook kunnen zij veel van jou leren. Jij komt met een hoop jonge nieuwe energie voor de klas te staan, iets wat voor sommige docenten na al die jaren als routine aanvoelt.

6.      Investeer in de band met je klas

Leer je leerlingen kennen en toon oprechte interesse. Wat zijn hun hobby’s? Doen ze aan sport? Hebben ze huisdieren? Bouw makkelijk een band met ze op door te vragen hoe het weekend van je leerlingen eruit zag en vertel over jouw leven. Let wel op, je bent en blijft de docent en niet een vriend.

7.      Wil niet door iedereen aardig gevonden worden

In de ideale wereld zijn alle leerlingen fan van jou en je vak. In de praktijk is dit niet het geval kunnen we je alvast vertellen. Je gaat leerlingen tegenkomen die botsen met jouw persoonlijkheid. Aan jou de taak om diegene toch je vak te laten halen. Steek energie in deze studenten, maar let wel op dat je de band hierdoor niet verslechtert, you can’t win ‘em all.

8.      Benut je kracht

Ben jij een natuurtalent in storytelling? Probeer dan wat vaker aan de hand van een verhaalvorm uitleg te geven. Zoek welke vorm van lesgeven jouw competenties het beste benutten.

9.      Wissel je lessen af

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Haal meer uit je leerlingen, door je lessen af te wisselen. Doorbreek routines en zorg ervoor dat je leerlingen uit hun dagelijkse sleur komen. Wil je meer weten over hoe je dit doet? Op de site van Metis Onderwijsadvies vind je allerlei informatieve blogs hierover.

10.  Betrek leerlingen

Zorg ervoor dat je leerlingen zich betrokken voelen bij jouw lessen. Deel ze eens in voor groepswerk. Maak ze onderdeel van een experiment en laat ze elkaar leren.

Wil jij je na je studie blijven ontwikkelen? Bij de online Academie van Metis Onderwijsadvies kun je terecht voor allerlei waardevolle cursussen.